söndag 18 maj 2014

Guldkorn i sanden/del 2. - Dubai Marina

Dagens anhalt i serien "Guldkorn i sanden"  är Dubai Marina. Som så mycket annat, som är man tycker är fantastiskt och som berör en, så måste man ju uppleva det för att verkligen förstå. Men jag ska göra ett tappert försök att beskriva det i alla fall. Dubai Marina är ett bostadsområde som ligger  ca 25 km från downtown Dubai centrum och är placerat mellan stadsdelarna Media city, Al Sufouh, Jebel Ali samt motorvägen Sheik Sayed road. Marinan består av kanaler (konstgjorda i och för sej) som hänger ihop med havet. Närvaron av vattnet gör att det ofta fläktar ganska behagligt, doftar hav och du kan se lekfulla fiskar som bryter vattenytan och erbjuder betraktaren en liten naturupplevelse mitt i promenaden.



Marinan är omgärdad av mäktiga skyskrapor. Jag upphör aldrig
förvånas över hur fantasifulla de är i sin utformning och arkitektur!

Blir du sugen på något gott att äta under promenaden så kan det lätt åtgärdas. Marinan är kringgärdad av en promenadväg och  runt den s.k. promenaden finns det ett överflöd av restauranger och caféer. Det är bara att välja vilken typ av mat du önskar.  Du kan inte räkna med att få något vin eller öl till biffen. I stort sett så är det så i Dubai att det är bara hotell som har alkoholutskänkning. En annan möjlighet att stilla hungern är att boka bord på en Dhow-kryssning. Detta innebär att du kan dinera till tonerna av vågornas kluckande under en 2 timmar lång båttur kring Marinan i riktning mot Palm Jumeirah och tillbaka. Och vill du inte äta så kan du hoppa på en 1-timmes minikryssning med "Captain Jack" som också är ett gammaldags knakande träbåd, där du sitter på arabiska kuddar och ser en bit av Palm Jumeirah och vattensportlivet utanför Marinan. Vill du det så tar du dej till "Spinneys roundabout" och följer kajkanten en bit och då hittar du Captain Jack efter en stund på högra sidan. Trafikerar varje timme fram till 23.00. Absolut värt att göra om du njuter av vatten och hav!

Dhow-kryssning i Marinan
Marinan är ett populärt tillhåll för cyklister, fotgängare och joggare. Du kan följa den redan nämnda promenadslingan som går runt marinan och torde bli 9-10 km någonting och under viadukterna finns det dessutom små lekparker utspridda om du har barn och gåkärran med dej och behöver pausa. Eller så kan du gå en bit och sedan hoppa på en vattentaxi som tar dej olika sträckor till det fashionabla priset av 2 dirham (multiplicera med 5 så får du euro). Skulle du tycka att det är alldeles för billigt och du tycker att du vill leva lite bredare så kan du föralldel också hyra en lyxbåt för några timmar och cruisa runt i skärgården. För ser du: ALLT är möjligt i La-La-Land... :)

På bilden ser du en vattentaxi som trafikerar i kanalen. Att åka vattentaxi är en
trevlig upplevelse, inte minst kvällstid när hela Marinan är vackert upplyst.

Vy från väninnans balkong på 35:e (!) våningen. Här ser du tydligt hur Marina
promenaden är utformad och ljusen från alla restauranger och caféer.

Marinan är också värd att besöka kvällstid och erbjuder även lite shoppingmöjligheter för den som det önskar. Marina Mall är inte så stort men väl värt ett besök. På promenadavstånd finns också shoppingarcadan "The Walk" som ligger utsträckt utefter den "riktiga" stranden. Här finns en hel del hotell med både levande musik och housedunk.  Och där kan du ju ta dendär ölen då eller vinglaset som  jag förstår du suttit och funderat över var man får,  under hela din läsning :)


3 kommentarer: