torsdag 8 maj 2014

Guldkorn i sanden/del 1. - Fossil Rock

Om nu senaste inlägg gick i moll så går ett antal av följande inlägg i dur. Jag kommer nämligen presentera ett antal platser som har gjort intryck på mej under min vistelse här. Jag kallar dem "guldkorn i sanden". Visst låter det väldigt lyriskt och vackert? Och helt naturligt så har jag funnit mina första sandguldkornen i öknen.

Den första platsen som jag vill berätta om är Fossil Rock. Platsen heter egentligen Jebel Maleihah på arabiska. Ett stort helgnöje här i Förenade Arabemiraten är  nämligen att åka ut i öknen. Dethär låter kanske lite konstigt för en oinvigd: Vad kan det för intressant med öknen - det låter ju väldigt "öken", eller??  Men många tycker att det helt enkelt är skönt att komma bort från stan för några timmar och öknen är väldigt vacker och fridfull. Man får en fin naturupplevelse som motvikt till citylivet i  t.ex Dubai. Att ta sej ut till Fossil Rock kräver ca 1,5 timmes körning från Dubai. Åker du från Abu Dhabi är det ca 3 timmar.  Vägarna är väldigt breda och i mycket gott skick. Detta i kombination med att folk har väldigt fina bilar här, så gör ju dessvärre också att vissa åker som "crazy people".  Detta nu som en parentes.  Platsen kallas förövrigt  Fossil Rock därför att man kan se fossila spår på sluttningarna från den tid (miljontals år sen) när UAE var täckt av oceanen. Folk åker ut till denhär platsen för att campa eller kanske bara för att grilla och dricka kaffe. Man väljer ut en vacker sandsluttning och så slår man läger för några timmar och umgås och så får barnen rasa av sej i den varma sanden en stund.

En blåsig dag ska man inte vara så nogräknad om det kommer
sand i ketchupen...

 
Obligatoriskt inslag för gästande gäster är en tur ut i öknen


I området finns flera stora kamelfarmer och kamelkaravanen,
som vi såg denna dag, forslades fram med hjälp av tre st. vita
jeepar...Modernt ska det vara.
    
Tröttnar aldrig på att fota kameler. Jag tycker det är så vackra
djur. Ögonen ser så snälla ut men minsann kan den också bitas
om man är lite opassligt till.

Och lika plötsligt som man ser en kamelkaravan i öknen så lika plötsligt stötte vi vid ett tillfälle på Norska/svenska sjömanskyrkan som ordnade vinterolympiad i öknen. Vad sägs om följande grenar: Sandbackhoppning på skidor, sandslalom samt sandskidskytte. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur man bäst roar sej i öknen. 

En norsk pojke arbetar koncentrerat med konststycket att ta
sej nerför en intvålad plastmattebana för att få till ett långt hopp!

Många far också ut i öknen för att utöva olika motorsporter. Att köra upp och ner över sanddynerna är pop! Man ska ha en lämplig bil för ändamålet (=jeep), släpper lite luft ur alla däcken så man inte kör fast och så ska man inte vara proppmätt. Beaktar man allt detta så är det lite som att åka berg- och dalbana i ett ökenlandskap! Är man i UAE som turist så finns det turistutflykter som enkom har detta på agendan, i kombination med beduinmåltid, magdans,  etc. etc. Ute i öknen finns det förövrigt många, många fina platser att åka till för denna typ av utflykt. Fossil Rock är bara en av dem. 
Men den är väl värd ett besök. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar